Ljuset styr vår livsrytm, precis som djurens och växternas.
Många människor upplever att de äter och sover mer under vintern - de upplever oförklarliga humörsvängningar och har svårt att koncentrera sig eller komma ur sängen på morgonen.
Brist på serotonin kan leda till depression. Serotonin är en neurotransmittor, en substans som hjälper en nervcell med att sända signaler till nästa nervcell i hjärnan. Brist på serotonin är känt för att vara en bidragande orsak till bl.a. vinterdepression.
Serotoninet bildas av ämnet tryptofan, som finns i kolhydratrika produkter. Det är därför många får ett ökat sug efter sötsaker om vintern när serotoninnivån är låg. Många medicinska experter och forskare anser att de direkta orsakerna även är frånvaron/exponering av dagsljus, dvs dagsljus i tillräckligt stor dos som är orsaken.
Genom att installera LED-ljuspaneler i din arbetsmiljö, föreligger det omfattande bevis för att regelbunden exponering av LED-ljus i rätt spektra, gör oss mer aktiva och företagsamma, och en minskad vintertrötthet med en förbättrad livskvalitet.

Vintertrötthet - vad händer och hur motverkas det?
När symtomen för depression uppträder under hösten och vintern kallas de "vintertrötthet". Vintertrötthet kallas också Sub-SAD, en lindrigare form av SAD (Seasonal Affective Disorder) eller vinterdepression.
Symtomen på vinterdepression är ett ökat behov av sömn, en extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet. Vintertrötthet är samma symtom, men i lindrigare grad.
Vintertrötthet uppträder för det mesta från september till mars, d v s under årets mörkare månader. Så många som 25% av befolkningen får åtminstone ett av symtomen på vintertrötthet, medan ca 5% drabbas av verklig vinterdepression. Symtomen är då likartade men allvarligare. Forskning visar att om man installerar LED ljuspaneler på arbetsplatser kan man minska vintertröttheten markant.

Vad är orsaken till problemen med vintertrötthet?
Problemen uppstår p.g.a brist på ljus under hösten och vintern. Forskare har funnit bevis för att ett starkt vitt (bredspektrat) ljus( LED ljus) påverkar de kemiska processerna hjärnan.
De nervcentra i hjärnan som kontrollerar vår dagliga rytm blir stimulerad av den ljusmängd som träffar ögonen. Om natten producerar tallkottkörteln i hjärnan ett ämne som kallas för melatonin som gör oss trötta. Vid soluppgången stoppas produktionen av melatoninet.

Hur kan jag motverka vintertröttheten?
Du kan inte förändra årstiderna men du kan göra något åt din energinivå - se till att du får tillräckligt med ljus under årets mörka månader.
Har du svårt att hinna med att vistas ute de korta dagarna så kan en LED ljuspanel med rätt ljus vara ett alternativ för att tillföra kroppen den mängd ljus du behöver för att återställa din fysiska och psykiska hälsa.
Ljusterapi anses allmänt vara ett av de effektivaste och säkraste sätten att motverka ljusrelaterade symptom, däribland vintertrötthet.

Vad är skillnaden på LED och lysrör/glödlampa i ljusterapiprodukter?
Rent tekniskt skiljer det mycket som vi inte går in på här. Men enkelt uttryckt är fördelarna med LED oerhört lång livslängd på dioderna (ofta 10.000-100.000 timmar), strömsnåla (belysningen drar oftast mellan 5-20W), LED ljus är helt flimmerfritt , LED avger inget IR eller UV ljus (blir inte varmt), samt att
LED inte innehåller kvicksilver (miljövänligt)

Forskning kring ljusterapi på arbetsplatsen
Flertalet studier har påvisat att brist på bra flimmerfritt ljus kan ha en avgörande inverkan på vårt välbefinnande. Nedan är ett litet axplock från nyligen presenterade studier och forskningsresultat om ljusterapi .
Arne Lowdwn, Torbjörn Åkerstedt och Roger Wibom vid Nat. Inst. For Working Life har gjort en undersökning på 20 skiftarbetare vid Volvo i Skövde "Effects of bright light on sleepiness, sleep and melatonin in industrial work" . Resultaten visar att "ljusterapi reducerar trötthetsfaktorn på arbetet och det var lättare att komma tillbaka i normal sömncykel efter nattarbetsperioden".
Björn Bjorvatn et.al. vid Dep. of Physiology, Univ. of Bergen har i en studie "Bright light facilitates circadian adaption among night workers at an oil platform in the north sea" visat att ljusterapi i 30 min. varje dag, förbättrar tillvänjningen och därefter tillbaka till normal dagsrytm efter avslutad arbetsperiod.
Marijke Gordijn, Melanie Rugeret.al., Dep. Of Animal Behaviour, Univ. of Groningen visar i en studie "Energizing effects of ocular light" att ljusterapi har en stark effekt på människor.
Katerine E. Hoppen, Benita A. Middeleton vid Centret för Chronobiology, Univ. of Surrey och Centre för Human Scieneces, Hampshire visar att i en studie "The effect of one, two and four hours of bright light on alertness, performance and melatonin" . "Att ljusterapi har en klar prestations höjande effekt". Resultatet är grundat på bl.a. tester hur snabbt och effektivt man kan utföra olika koncentrationsuppgifter och hur vaken och pigg man känner sig.

Positiva hälsoeffekter med LED ljus
Välkommen till Snapptuna AB
Copyright © 2012
by Göran Edin
All Rights reserved
info@snapptuna.se